Bert Grotenhuis Bokaal 2024

Hoeveel rondjes kun je rijden tussen 8:00 en 17:00 uur. Op 15 maart kon je dat uitproberen bij de Bert Grotenhuis Bokaal (BGB). Al twintig jaar wordt op een van de laatste vrijdagen van het schaatsseizoen deze monstertocht met een wedstrijdkarakter verreden. Natuurlijk gaat het bij de BGB in de eerste plaats om het meedoen. Maar stiekem is iedereen toch benieuwd wie dat jaar de meeste ronden kan schaatsen. Nog spannender is de vraag of iemand het fenomenale record van Gem Wenders van 713 ronden weet te kloppen. Die vraag houdt de gelederen altijd bezig; ook afgelopen vrijdag. Al in de loop van de dag zorgde Josien Kroon dat steeds meer ogen op haar gericht werden. Uur na uur bleef zij diepzittend haar rondjes van 39-40 seconden schaatsen. Dat begon in de loop van de dag steeds meer op te vallen. De rekenaars konden aan de slag. Na de ijsverzorging van 16:00 uur werd het echt spannend. De verbetering van het record kwam toen in zicht, maar zou Josien het laatste loodzware uur haar snelheid kunnen volhouden? En dat lukte haar! Uiteindelijk verbeterde zij het oude record met 9 ronden: na haar laatste ronde stond de teller op 722 ronden. Een prestatie van wereldformaat, die veel resprect afdwingt! NH Nieuws rukte daarvoor met een verslaggever uit.

De uitslagen van de deelnemers vind je op de website van de IJsclub Haarlem. Klik hier

Bert Grotenhuis, de iniatiefnemer van deze jaarlijkse ‘challenge’, zwaait na twintig jaar trouwe dienst af. Hij had verwacht dat hiermede ook het doek voor dit schaatsevenement zou vallen. Theo Bakkum, de voorzitter van de IJsclub verzekerde hem, dat niets minder waar is. Volgend jaar komt er gewoon een nieuwe editie van de BGB, zoals deze uitputtingsslag in de volksmond heet. Bert kon opgelucht adem halen: zijn geesteskind blijft bestaan! Een inspirerend interview van RTV NH met Bert Grotenhuis en Josien de Kroon, vind je door op deze link te klikken. De IJsbaan Haarlem bedankt Bert voor zijn jarenlange inzet en zijn aanstekelijke enthousiasme. De aankondigingen van de wedstrijd die Bert ieder jaar schreef, stonden vol geestige kwinkslagen; die zullen wij missen.

Op naar de Bert Grotenhuis Bokaal 2025. Volgend jaar ook mee doen? Iedereen mag en kan meedoen. Je hoeft geen wedstrijdrijder of lid van een ijsclub te zijn. En het kost ook nog geen eens iets, behalve een toegangskaartje voor de ijsbaan. Gewoon Meedoen. Daar gaan het om. Tot volgend jaar, ergens op een vrijdagochtend aan het einde van het schaatsseizoen 2024-2025 om 8:00 uur op de ijsbaan. Hou deze website in de gaten voor de aankondiging van de nieuwe editie van de BGB.

Interview met Josien de Kroon door RTV Noord-Holland
Theo Bakkum, voorzitter van de IJsclub Haarlem bedankt Bert Grotenhuis
Bert Grotenhuis, organisator van de BGB met de jaarlijkse prijzen
Maarten Ouwehand zet namens de rijders Bert Grotenhuis in het zonnetje voor de organisatie van de Bert Grotenhuis Bokaal.
Josien de Kroon winnaar van de BGB en recordhouder