Op de IJsbaan Haarlem kun je in verenigingsverband vrijwel alle ijs- en schaatssporten beoefenen: langebaanschaatsen, shorttrack, kunstschaatsen en bandy.

Recreatief schaatsen bij de ijs- en schaatsclubs
Lid worden van een ijsclub betekent dat je wekelijks één of meer keer met een groep(je) les of training krijgt. Daarbij staat plezier en gezelligheid voorop. Moet je bij een ijsclub wedstrijden schaatsen? Nee, aan jou de keuze. Bij een ijsclub kun je recreatief schaatsen voor ontspanning, om lekker in de frisse lucht te bewegen of voor het verbeteren van je conditie en je schaatstechniek. Eén of twee keer per week ga je in het winterseizoen met een groepje overdag of ’s avonds het ijs op. De meeste ijsclubs bieden ook een zomerprogramma om je conditie en lenigheid op peil te houden met trainingen op de racefiets of inline-skates. Ook zijn er clubs die in de zomer bootcamp-, droog- of duintrainingen aanbieden.

Op de IJsbaan Haarlem kun je alle schaatssporten beoefenen. Deze afbeelding toont een marathonwedstrijd voor de jeugd.
Wedstrijdschaatsen in Haarlem: de jeugdmarathon
Wedstrijdschaatsen

Natuurlijk ben je bij de ijsclubs aan het goede adres als je wilt wedstrijdschaatsen. Met de wedstrijdsport kun je op – nagenoeg – iedere leeftijd starten. De schaatswedstrijden voor pupillen, junioren, senioren en masters worden in Haarlem op zaterdag en zondagavond verreden. Op maandagavond kun je op de IJsbaan Haarlem deelnemen aan marathonwedstrijden. Er zijn marathonwedstrijden op alle niveaus en van jong tot veel ouder. Al deze wedstrijden worden georganiseerd door de Baanvereniging Haarlem (BCH), de koepel van de ijs- en schaatsclubs die trainen op de ijsbaan in Haarlem. Op de website van de BCH is veel informatie te vinden of het wedstrijdschaatsen. Als je wilt wedstrijdrijden dien je niet alleen lid van een ijsclub te zijn, ook heb je een wedstrijdlicentie nodig van de KNSB.

Trainen voor wedstrijden

Trainingen voor de langebaanwedstrijden en de marathons vinden plaats op de KNSB-trainingsuren op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag. Wedstrijdschaatsers trainen dan in kleine groepen op het ijs onder leiding van een gekwalificeerde trainer van de ijsclub waar je lid van bent.

Info over lid worden van een ijsclub
Voor meer informatie over recreatief- of wedstrijdschaatsen bij een schaatsvereniging neem je contact op met een ijsclub (in jouw buurt). Zij helpen je graag verder. Zie de link “Langebaanschaatsen” onderaan deze pagina voor een overzicht van de ijsclubs die actief zijn op de ijsbaan in Haarlem

Andere schaatssporten

Behalve verenigingen voor het langebaanschaatsen zijn er clubs voor kunstschaatsen, shorttracken of bandy (hockey op ijs). Gezelligheid, plezier, sport en fitness: daar gaat het schaatsen bij een vereniging om.

Voor g-sporters wordt er op zaterdagochtend les gegeven door Stichting Aangepast Schaatsen Kennemerland

Klik op de onderstaande links voor informatie over de diverse ijs- en schaatssporten: