Kom met je klas, school of naschoolseopvang schaatsen op de IJsbaan Haarlem?

Schoolschaatsen op de IJsbaan Haarlem

IJsbaan Haarlem is een fantastische locatie om met de school of jouw klas te komen schoolschaatsen. De ijsbaan beschikt over een 400meter- en een 30x60meterbaan. Om schaatsen te leren of een spelletje ijshockey te spelen is de 30x60meterbaan de juiste plek. Voor de meer geoefende schaatsers is er de 400meterbaan. Zowel de 400meter- als de 30x60meterbaan zijn overkapt. De leerlingen schaatsen dus nooit in de regen en ook van de wind hebben zijn meestal weinig last.

Speciale (goedkope) tarief voor het schoolschaatsen 2024-2025

Voor scholen en naschoolse- of buitenschoolse opvang geldt dit seizoen een toegangstarief van € 3,85 per leerling. Wel dien om in aanmerking voor dit tarief te komen het bezoek vooraf per e-mail te melden aan de kassa van de ijsbaan. Stuur daartoe een mailtje naar kassa@ijsbaanhaarlem.nl. Het speciale tarief voor het onderwijs en diverse vormen van opvang geldt alleen overdag (zie pagina met het overzicht voor de openingstijden) en niet in de kerstvakantie of in het weekend.

Docent gratis toegang

Per klas mogen 2 docenten of begeleiders gratis het ijs op om met de klas te kunnen schaatsen, andere begeleiders (ouders) kunnen voor hetzelfde tarief als de jeugd mee komen schaatsen. Het schooltarief is alleen geldig na reservering en alleen op werkdagen (schooldagen) tussen 8.00 en circa 16.00 uur. Begeleiders of docenten die niet gaan schaatsen mogen gratis naar binnen. 

Reserveren/betalen

Wil je als school in aanmerking komen voor dit schooltarief, dan kan dat alleen als de groep tijdig (minimaal 24 uur van tevoren) is aangemeld én als het verschuldigde bedrag in één keer wordt afgerekend. Dat kan per pinpas, maar mag ook op rekening (wel wordt een supplement van € 5,00 administratiekosten in rekening gebracht als de ijsbaan een factuur moet versturen). Indien voor facturatie wordt gekozen, dan telt de kassamedewerker bij binnenkomst het aantal personen. De begeleidende docent bevestigt dit aantal door de kassabon te ondertekenen. Vervolgens zorgt de IJsbaan Haarlem voor facturatie. Er wordt eenmaal per maand gefactureerd.

Na aanmelding per e-mail volgt een bevestiging van het bezoek, tenzij er op het gewenst datum of tijdstip reeds (te veel) scholen/leerlingen op de baan aanwezig zijn. Stuur je e-mail naar kassa@ijsbaanhaarlem.nl, dan kunnen wij de reservering in orde maken en zo snel mogelijk aan je bevestigen.

Schoolschaatsen op de ijsbaan. Altijd een feest voor de leerlingen.

Schaatsverhuur voor scholen

Voor leerlingen en begeleiders bestaat de mogelijkheid om schaatsen te huren. Schaatsen kun je huren bij de schaatswinkel in het complex. De naam van de schaatsverhuur en -schaatswinkel is: Schaatssport Haarlem. Het telefoonnummer van de schaatsverhuur is +31 (0) 23 2014151. Het e-mailadres: info@schaatssport-haarlem.nl. De website vind je door op de volgende link te klikken: Schaatsport Haarlem

  • De huurprijs voor schoolschaatsen is € 5,50 per paar.
  • De huur kan zowel door de leerlingen als de school contant of per pinpas worden betaald.**
  • De docent/begeleider meldt bij binnenkomst als eerste de school aan bij Schaatssport Haarlem. De docent blijft bij de verstrekking van de schaatsen tot dat de laatste leerling de schaatsen heeft gekregen.
  • Welke soort schaatsen kun je het beste huren? Combinoren met een harde kunststoffen schoen en lange ijzers, zijn de beste keuze. De leerlingen staan stabiel op deze schaatsen.
  • Schaatsen aantrekken. Tip: let er op dat de kinderen de clips van de schaatsen, vooral de bovenste, goed aantrekken. Zij staan dan recht op hun schaatsen.
  • Druk de leerlingen op het hart de schaatsen na gebruik weer inleveren met gesloten clipjes.

** Bij grote aantallen is betaling per factuur mogelijk. Neem hiervoor contact op met schaatsverhuur:
023 2014151 of info@schaatssport-haarlem.nl

Schaatslessen

In overleg met Kras Sport, de schaatsschool op de IJsbaan Haarlem, is het mogelijk met de klas groepslessen af te spreken. Voor informatie over groepslessen voor scholen kun je bellen naar telefoonnummer 023-5379944 of e-mailen naar: info@krassport.nl

Schoolschaatsen met een beperking: jeugd


De ijsbaan is er voor iedereen, dus ook voor kinderen die niet (goed) kunnen lopen. Voor leerlingen met een fysieke beperking heeft de ijsbaan schaatsframes (zie onderstaande foto) en een heel snelle prikslee gratis te leen. De schaatseframes kunnen gebruikt worden wanneer een leerling niet goed kan lopen. Wanneer een leerling helemaal niet kan lopen, dan is de parasledge (zie foto hieronder) een geweldige optie voor de leerling om tocht met de klas toch het ijs op te kunnen en – bijvoorbeeld – een spelletje ijshockey te spelen. De docent kan deze schaatsframes of para-icehockey sledge reserveren door naar het kantoor van de ijsbaan te bellen: 023 525 4000 of een mailtje te sturen naar m.kersten@ijsbaanhaarlem.nl. Meer info over de schaatsframes vind je door op deze link te klikken

Interactieve lespakketten en werkboekjes basisonderwijs

De KNSB heeft voor basisscholen een interactief lespakket beschikbaar, dat speciaal is ontwikkeld voor leerlingen in de groepen 3/4, 5/6 en 7/8. In de werkboekjes komt de veelzijdigheid van het schaatsen aan bod, met onderwerpen als het langebaanschaatsen, shorttrack, kunstschaatsen en inline-skaten. Leerlingen leren over veiligheid op de schaatsbaan en hoe ze al op school de schaatsbeweging kunnen oefenen. Goed voorbereid naar de ijsbaan komen, dat geeft gewoon meer plezier. Het lesmateriaal bestaat uit interactieve werkboekjes van 16 pagina’s en een online docentenhandleiding. Ter aanvulling op de werkboekjes zijn er filmpjes van de verschillende schaatsdisciplines beschikbaar. 

Via deze link kan een school een bestelling plaatsen voor de lesboekjes. Een school kan de boekjes bestellen per pakket van 30 exemplaren voor de verschillende groepen. De werkboekjes zijn gratis, wel betaalt een school de administratie- en verzendkosten. Deze kosten zijn afhankelijk van de bestelling. Meer informatie over de boekjes vind je ook op de site van de KNSB

Spelregels en veiligheid bij het schoolschaatsen

Tijdens het schoolschaatsen is het baanreglement van toepassing. De leerlingen zijn verplicht handschoenen te dragen tijdens het schaatsen. Raad de leerlingen aan om een muts of helm op te zetten. Zorg er s.v.p. voor dat de leerlingen niet tegen de schaatsrichting in schaatsen en zie er s.v.p. op toe dat zij niet op de boarding gaan zitten: die is daarvoor niet gemaakt. Laat de leerlingen rekening houden met andere gebruikers van het ijs. Als het ijs van de 400meterbaan wordt gedweild dienen de leerlingen stil te staan bij de boarding (buitenzijde van de baan). Dank voor de medewerking!

Vragen over het schoolschaatsen

Voorvragen over schoolschaatsen kun je mailen naar info@ijsbaanhaarlem.nl. Tijdens het schaatsseizoen kun je ook bellen met onze kassamedewerkers. Zij zijn bereikbaar op telefoonnummer 023-5254000.

Versie: 4 april 2024