Hieronder vind je informatie over mogelijkheden om te schaatsen en ijsplezier te beleven voor mensen – jong en oud – met een fysieke of verstandelijke beperking. Jonge mensen kunnen op de schaatsbaan in Haarlem gebruik maken van schaatsframes of een parasledge. Deze laatste kan ook door volwassenen gebruikt worden, terwijl ouderen van harte welkom zijn voor het rolstoelschaatsen.

1. Samen schaatsen – Frameschaatsen

Dankzij de Stichting het Gehandicapte Kind staan er op de IJsbaan Haarlem drie schaatsframes klaar voor kinderen met een motorische beperking. Kinderen die niet goed kunnen lopen, kunnen met de frames het ijs op en meedoen met schaatslessen. Met de frames kunnen de kinderen samen met hun vriendjes en vriendinnetjes genieten van ijsplezier. Geen kind hoeft meer aan de kant te blijven staan. Frameschaatsen betekent meedoen: samen schaatsen, samen plezier op het ijs beleven voor kinderen met èn zonder een beperking. De frames mogen ook door families gebruikt worden.

Wat zijn schaatsframes?

De foto’s hierboven geven een duidelijk beeld van de schaatsframes. Deze frames zijn grotendeels gelijk aan de framerunners waarmee kinderen op een atletiekbaan kunnen deelnemen aan looptrainingen. Bij een schaatsframe zijn aan de drie stangen van de frames schaatsijzers bevestigd. Kinderen die niet zelfstandig kunnen staan of bewegen, kunnen met de schaatsframes soepel en snel over het ijs glijden. De kinderen zitten stevig op het frame en zetten af met de spikes onder hun schoenen. Dankzij dit fantastische sporthulpmiddel is het ook voor kinderen met weinig energie of een minder goede balans mogelijk het échte schaatsgevoel te ervaren, zonder te vallen of erg vermoeid te raken.

Op de ijsbaan zijn drie frames in twee verschillende maten beschikbaar:
2. middel – voor jeugd van circa 10 jaar
3. groot – voor jongeren en volwassenen vanaf circa 14 jaar

Schaatslessen met schaatsframes

Dankzij de schaatsframes is het mogelijk dat kinderen met een beperking met de reguliere schaatslessen meedoen van Kras Sport, de schaatsschool op de IJsbaan Haarlem. Een andere mogelijkheid is op zaterdagmorgen in te stromen bij het Winterkoninkje (jeugdschaatslessen) van IJsclub Haarlem. Is er sprake van een meervoudige beperking dan zijn de kinderen wellicht het beste op hun plaats bij de Stichting Aangepast Schaatsen Kennemerland (ASK). Als je verder naar beneden scrollt vind je meer informatie over de ASK.

Familieschaatsen of schaatsen met vriendjes en vriendinnetjes

De schaatsframes zijn nadrukkelijk ook bedoeld voor families met een kind met een motorische beperking, zodat het kind met broertjes, zusjes en ouders of met vriendjes en vriendinnetjes kan genieten van het ijs. Als een kind de benen helemaal niet kan bewegen, dan is er een fantastische parasledge beschikbaar. Zie hiervoor de informatie onder 2.

Reserveren van de frames

Het reserveren van de schaatsframes is eenvoudig. Je stuurt een mailtje naar Michiel Kersten door op de onderstaande knop te klikken. In de mail vermeld je behalve jouw naam en contactgegevens ook de gewenste datum en het tijdstip, alsmede de leeftijd van de gebruiker. Bij binnenkomst staat het frame dan voor je klaar, inclusief een helm en spikes. Je kunt meerdere frames reserveren (maximaal 3). Zorg zelf voor goede handschoenen (verplicht). Ook ontvang je een instructie om dit schaatshulpmiddel goed op de grootte van het kind af te stellen. Er zijn geen kosten aan het gebruik van de schaatsframes verbonden. Om een schaatsframe te reserveren stuur je enkele dagen van tevoren een mailtje naar michiel kersten: m.kersten@ijsbaanhaarlem.nl of bel hem op: 06 1005 7228.

Stichting het Gehandicapte Kind

Deze stichting heeft het frameschaatsen ontwikkeld en de frames aan de IJsbaan Haarlem te leen gegeven. Het doel is om kinderen met een beperking samen met kinderen zonder beperking te laten sporten en ijsplezier te laten beleven. “Samen” is het sleutelwoord, geen kind blijft achter.

2. Schaatsen met een beperking: para-ijsslee voor de jeugd en volwassenen

De ijsbaan wil graag een locatie zijn met ijspret voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Voor kinderen en jongeren die niet kunnen lopen heeft de ijsbaan een heel snelle prikslee te leen (zie video hieronder). Dergelijke, supersnelle slees worden gebruikt om para-ijshockey te spelen. Voor jongeren met een beperking geeft deze slee de mogelijkheid om met vriendjes op het ijs te ravotten of samen een spelletje ijshockey te spelen. Je kunt de slee gratis lenen. Om de slee te reserveren, bel je naar het kantoor: 023 525 4000.

De para-ijsslee op het natuurijs, 2020

3. Schaatsen met een beperking: de para-ijsslee ook voor volwassenen

De para-icesledge (zie video hierboven) is speciaal ontwikkeld voor mensen met een fysieke beperking (niet kunnen lopen). Aangezien de lengte van de slee geheel instelbaar is, kunnen ook volwassenen deze slee gebruiken. Met de slee kan op een behoorlijke hoge snelheid over het ijs gegleden worden. Wel vergt het enige oefening om de para-icesledge in balans te houden. De slee geeft je de mogelijkheid om met jouw vrienden of familie samen te ‘schaatsen’. Je kunt de slee gratis lenen. Om de slee te reserveren, bel je naar het kantoor: 023 525 4000 en vraag naar Michiel. Mailen mag ook: m.kersten@ijsbaanhaarlem.nl

4. G-schaatsen bij Stichting Aangepast Schaatsen Kennemerland

Stichting Aangepast Schaatsen Kennemerland organiseert op zaterdag schaatslessen en – trainingen voor G-schaatsers. Enkele van de deelnemers nemen zelfs deel aan allerlei internationale wedstrijden. Het is een gezellig groep, die iedere zaterdagochtend met veel enthousiasme komt schaatsen. Interesse? Kijk op de site van Stichting ASK.

Deelnemers van de g-schaatsen op de ijsbaan haarlem. Stichting Aangepast Schaatsen organiseert op zaterdagochtend lessen.
Schaatsers en instructeurs van Stichting ASK. Iedere zaterdagochtend in de winter wordt er door de leden met elkaar geschaatst.5. Ouderen: rolstoelschaatsen

Voor groepen ouderen bestaat de mogelijkheid om met elkaar te komen rolstoelschaatsen. Vrijwilligers/medewerkers van de zorgcentra duwen al schaatsend de rolstoel over het ijs van de 30x60meterbaan. Deze baan is overdekt: van regen heb je geen last. Al rolstoelschaatsend komen de herinneringen bij de ouderen aan hun eigen winter- en schaatservaringen, aan tijden dat het er nog regelmatig natuurijs lag op sloten en meren, vanzelf naar boven drijven. De intens vrolijke en gelukkige gezichten van de deelnemers maken duidelijk dat deze winteractiviteit in de smaak valt.

Wij hebben startkaarten en medailles om een ‘echte’ Elfstedentocht nog uitdagender te maken. Bij iedere ronde krijgt de deelnemer een ‘stempel op de kaart.’ Na afloop krijgen de deelnemers een medaille. Wil je komen rolstoelschaatsen met een groep ouderen? Bel dan met het kantoor: 023 525 4000 en kies samen een goed moment uit om naar de ijsbaan te komen. Laat s.v.p. weten hoeveel stempel kaarten en medailles je nodig hebt.

Gereduceerde toegang rolstoelschaatsen
Voor de rolstoeler en zijn schaatsende begeleiders hoef je maar één toegangskaartje te kopen. Met andere woorden je krijgt 50% korting voor de mensen die het ijs opgaan. Begeleiders die niet het ijs opgaan mogen gratis naar binnen.

Ouderen kunnen op de ijsbaan rolstoelschaatsen.