Langebaanschaatsen – ijsclubs

Leren schaatsen en trainen

Zo’n twintig ijsclubs maken gebruik van de IJsbaan Haarlem voor het langebaanschaatsen. De meeste ijsclubs geven schaatstraining en -les op alle niveaus en voor verschillende leeftijden van pupil tot master. Trainingen en lessen worden zowel overdag als ’s avonds gegeven door ervaren schaatsinstructeurs of -trainers. Plezier en gezelligheid staan voorop. Aan jou de keuze of je met een vast groepje wekelijks aan je schaatstechniek wilt werken, of dat je gaat voor het rijden van een stevig aantal rondes om je conditie te verbeteren en je klaar te stomen voor het natuurijs of de Weissensee. Wie weet krijgen wij komende winter wel een serieuze vorstperiode.

Deelnemer aan een langebaanwedstrijd op de ijsbaan.
Langebaanschaatsen: op zater- en zondagavond worden
er in Haarlem langebaanwedstrijden gehouden
Wedstrijdschaatsen

Wil je marathons of langebaanwedstrijden rijden? Dan ben je daarvoor bij de ijsclubs aan het juiste adres. De schaatswedstrijden (langebaan) in Haarlem worden altijd op zaterdag- en zondagavond verreden. Schaatsmarathons staan voor maandagavond op het programma. Om langebaanwedstrijden of marathons te kunnen rijden, moet je lid zijn van een ijsclub én een wedstrijdabonnement voor een trainingsuur aanschaffen. Daarnaast heb je een KNSB-wedstrijdlicentie nodig. De ijsclubs informeren je (van pupil tot master) graag over de mogelijkheden en hoe je kunt deelnemen aan schaatslessen of -trainingen op de prachtige 400meterbaan van de IJsbaan Haarlem. Schroom niet als je nog niet als een kampioen kan schaatsen, wedstrijden of marathons rijden is gewoon leuk en uitdagend. Bel of mail en laat je informeren door een schaatsclub over het langebaanschaatsen. Onder aan deze webpagina vind je een lijst met ijsclubs c.q. schaatstrainingsgroepen die wekelijks trainen of les geven op de IJsbaan Haarlem met de contactgegevens.

Mocht je vragen hebben over het wedstrijdschaatsen: de ijsbaan wil je graag met adviezen en informatie op weg helpen. Bel met Michiel Kersten – M 06 1005 7228 (werkdagen tussen 9:00 en 21:00 uur). Ook op de website van de Baancommissie Haarlem, de overkoepelende organisatie van de ijsclubs die in Haarlem actief zijn vind je veel informatie over wedstrijdschaatsen.

Langebaanschaatsen op de ijsbaan. Op maandag kun je marathon rijden
Baanmarathon M4, M2 en M3
Aangepast schaatsen

G-sporters kunnen op zaterdagochtend terecht bij de Stichting Aangepast Schaatsen Kennemerland (ASK). Voor meer informatie over het aangepast schaatsen klik je op deze link: Aangepast Schaatsen Kennemerland (de link opent een nieuw scherm).

Zomeractiviteiten

De meeste ijsclubs organiseren in de zomer verschillende activiteiten om fit te blijven (of te worden) en je voor te bereiden op het schaatsseizoen. Deze kunnen bestaan uit loop- en bootcampachtige trainingen (droogtraining), fietsen of inline-skaten. Je hoeft dus niet tot in het winterseizoen te wachten om contact op te nemen met een ijsclub.

Iedereen is welkom bij de ijsclubs

Moet je goed kunnen schaatsen om bij een ijsclub te gaan (wedstrijd)schaatsen? Nee, dat is helemaal niet nodig. De ijsclubs zijn er juist voor om je beter en sneller te leren schaatsen. Langebaan schaatsen is voor iedereen. Met de lessen en trainingen van de ijsclubs ben je trouwens helemaal voorbereid wanneer er in de winter natuurijs ligt. Als je serieus gaat trainen voor wedstrijden dan is het belangrijk dat je je zelf goed beschermd met de juiste beschermingsmaterialen. Door op de volgende link te klikken vind je een overzicht van de beschermingsmaterialen voor de schaatssport.

Lid worden van een ijsclub

Schaatsen voor je conditie, je techniek, de gezelligheid of voor wedstrijden, en misschien zelfs wel al deze zaken bij elkaar: een lidmaatschap van een ijsclub maakt het mogelijk. 

Overzicht ijsclubs

Hieronder vind je een lijst met de ijsclubs die trainen en lesgeven op de IJsbaan Haarlem. Er is er altijd wel eentje bij je in de buurt. Natuurlijk mag je ook lid worden van een ijsclub van een ijsclub die elders ligt. De ijsclubs zijn alfabetisch op gebied (locatie) gerangschikt. De ijsclubs heten je van harte welkom:

Aalsmeer – zie Kudelstaart

Alkemade – IJsclub Alkemade | www.ijsclubalkemade.nl

Bennebroek – zie Haarlem of Sassenheim

Beverwijk – zie Heemskerk

Haarlem, Heemstede, Bloemendaal, Santpoort  – IJsclub voor Haarlem en omstreken | www.ijsclubhaarlem.nl

Haarlem, Santpoort, Driehuis – Schaatsclub Mooie Nel | mooienel.club

Heemskerk, Beverwijk, Castricum – IJsclub Kees Jongert | www.ijsclubkeesjongert.nl

Hillegom –  zie Sassenheim of Haarlem of Lisserbroek

Hoofddorp – zie Haarlem (IJsclub Haarlem), Rijsenhout (De Blauwe Beugel) of Zwanenburg (IJsclub Zwanenburg) of Lisserbroek (ijs- en skeelerclub Lisserbroek)

IJmuiden – Zie Spaarndam (IJsclub Nova Zembla)

Kaag, Kaagdorp – IJsvereniging Kagermeer | www.kagermeer.nl of Schaatstrainingsgroep Bollenstreek

Kudelstaart – Schaatstrainingsgroep VZOD | www.stgvzod.nl

Leimuiden – IJsclub Nut & Vermaak | www.ijsclubnutenvermaak.nl

Lisse, Lisserbroek, Beinsdorp – IJs- en Skeelerclub Lisserbroek (www.ijs-skeelerclub Lisserbroek.nl)

Noordwijk en Noordwijkerhout – Noordwijkse IJsclub | www.nijcgevers.nl/schaatsen

Nieuw-Vennep, Getsewoud – IJs- en Skeelerclub Lisserbroek (www.ijs-skeelercub lisserbroek)

Rijsenhout en Aalsmeer, Hoofddorp, Nieuw-Vennep – IJsclub De Blauwe Beugel | www.ijsclubdeblauwebeugel.nl

Sassenheim – Schaatstraininggroep | Schaatstrainingsgroep Bollenstreek | www.wijc.nl

Spaarndam – IJsclub Nova Zembla | www.ijsclubnovazembla.nl

Ter Aar – Ter Aarse IJsclub | www.teraarseijsclub.nl

Voorhout, zie Noordwijk.

Velserbroek, zie Spaarndam

Warmond – Warmondse IJsclub

Zaandam en omstreken – STG Zaanstreek | www.stg-zaanstreek.nl

Zwanenburg, Halfweg, Hoofddorp – IJsclub Zwanenburg e.o. | https://www.ssvzw.nl

Gehele regio voor G-Sporters – Stichting Aangepast Schaasten Kennemerland: www.aangepastschaatsen.nl