Een groep op de IJsbaan Haarlem die Bavarian Curling aan het spelen is.

Eisstockschießen – Bavarian Curling

Op de IJsbaan Haarlem kun je een clinic Bavarian Curling (Eisstockschiessen) boeken. Dit spel wordt veel in de Duitstalige Alpenlanden gespeeld. Het spel is verwant aan curling en kan door jong en oud beoefend worden. Eisstocken zijn gemaakt van hout en metaal. De bedoeling van Bavarian Curling is om de Eisstocken zo dicht mogelijk bij het doel (Die Daube) te krijgen. Dit gebeurt door de Eisstock zo te werpen dat deze over het ijs glijdt naar het doel in het speelveld aan de overzijde van de baan. De kracht en snelheid waarmee Eisstocken geworpen worden, maar ook de precisie en het teamwerk bepalen welk team wint. Zie verder de spelregels op deze pagina.

Clinics Bavarian Curling voor groepen

Een ervaren instructeur (Eisstockmeister) begeleidt de clinics Bavarian Curling. Allereest legt de instructeur het spel uit, met nadruk op het teamwerk dat nodig is om te winnen. Daarna oefenen de deelnemers een minuut of vijf met het werpen van de stenen. Vervolgens speelt de groep ten minste twee wedstrijden met in totaal 12 ronden. Wanneer de groep uit ten minste twaalf deelnemers bestaat, is het mogelijk om een competitie te spelen met vier teams van drie personen op twee verschillende Eisstockbanen.

De IJsbaan Haarlem biedt twee verschillende clinics Eisstockschiessen

1. Eisstockschiessen Waldsee. Deze clinic duurt 60 minuten en kost € 22,50 per persoon.
2. Eisstockschiessen Steinsee. Deze clinic duurt 80 minuten en kost € 27,50 per persoon.

De prijs is all-in: dus inclusief entree ijsbaan, begeleiding door een ervaren instructeur en het gebruik van alle spelmaterialen. Je speelt dit spel op het overdekte middenterrein, waardoor jouw bedrijfs- of familieuitje nooit in het water kan vallen. De clinics kunnen geboekt worden vanaf 8 personen. De sport wordt idealiter gespeeld met teams van 4 personen, maar teams van 3, 5 of 6 spelers zijn ook mogelijk. Er zijn zes Bavarian Curling banen op het middenterrein. Dit betekent dat er met maximaal ongeveer 50 personen tegelijkertijd gespeeld kan worden.

Begeleiding instructeurs
De clinics worden begeleid door ervaren Eisstockmeisters (instructeurs). 
Groepen t/m 11 personen één instructeur
Groepen t/m 22 personen twee instructeurs
Groepen t/m 33 personen drie instructeurs
Groepen groter dan 33 personen vier of vijf instructeurs (maximaal 40 deelnemers per sessie)

Wanneer kun je Bavarian Curling spelen?

Maandag08.30 – 16.15 uur 
Dinsdag08.30 – 15:45 uur 
Woensdag08.30 – 17.15 uur19:30 – 20:55 uur
Donderdag08.30 – 17.15 uur19.30 – 20:55 uur
Vrijdag08.30 – 16.45 uur19.30 – 22.00 uur
Zaterdag 12.15 – 15:45 uur 19:30 – 22:00 uur


Apfelstrudel, biertje/frisje of een winterse maaltijd?
Een Beiers tintje en extra sfeer aan jouw clinic? Dat is mogelijk. Begin of sluit de clinic af met thee-koffie of warme chocolademelk en warme Apfelstrudel in het gezellige restaurant op de ijsbaan. Je kunt de clinic ook met een borrelarrangement of een warme winterse maaltijd uitbreiden. Een gezellig afsluiting van een mooi en sportief wintersuitje. Voor boekingen of meer informatie bel of mail je met Maarten Dam, de eigenaar van het café-restaurant op de IJsbaan (T 023-5260304 M 06-54936055 | E info@restaurantijsbaan.nl).

Boeken of meer informatie
Voor boekingen of voor meer inhoudelijke informatie over Bavarian Curling kun je contact opnemen met Michiel Kersten, telefonisch te bereiken op T 023-5254000 of M 06 1005 7228, dan wel per email: activiteiten@ijsbaanhaarlem.nl

Spelregels Bavarian Curling – teamsport
Bavarian Curling (Eisstockschiessen) wordt in principe gespeeld in teams van vier spelers. Twee teams spelen tegen elkaar. De bedoeling van het spel is dat de teams proberen hun Eisstocken dichterbij de zogeheten Daube (een zwart rubberen puck) te krijgen dan het andere team. Dit kan een team bereiken door ofwel de Eisstocken dichtbij de Daube (puck) te spelen, dan wel door een Eisstock van de tegenstander weg te kaatsen. Slechts de Eisstocken die binnen het spelveld (3 x 6 meter) liggen zijn geldig. Eén wedstrijd bestaat uit 6 ronden: per ronde krijgt één team punten. Afhankelijk van de positie van de Eisstocken kan een team per ronde maximaal 9 punten behalen. Precisie en vooral teamtactiek bepalen welk team wint. De stenen wegen circa 5 kg. Voor dames en jeugd zijn desgewenst lichtere Eisstocken aanwezig.

Bavarian Curling – Eisstockschiessen (Stock Sport)
Bekijk de volgende video op YouTube met een goede uitleg en beeld van het spel (in Duits).

Dit is de link naar bovenstaande video op YouTube.

Fascinatie Eisstockschiessen (Bavarian Curling of – op zijn Nederlands: ijsstockschieten)
Kijk voor een bondig overzicht van Bavarian Curling (ijsstokschieten) en de spelregels op de Nederlandse Wikipedia IJsstokschieten

In de volgende video staat het Eisstockschiessen in Oostenrijk centraal. Duizenden actieve sporters (Eisstock-spelers  en Eisstockteams – in het Duits een “Moarschaft”) staan daar wekelijks op het ijs.
https://youtu.be/oWAV1oDCJCg  (De video laat de eerste 12-13 seconden een zwart beeld zien).