Op de IJsbaan Haarlem kun je op het overdekte middenterrein (30x60meterbaan) meedoen met lessen en trainingen van Bandy Haarlem. Bandy, wat is dat? Bandy is hockey op ijs. Het spel wordt op ijshockeyschaatsen gespeeld, maar volgens de regels van veldhockey. Daardoor door is deze wintersport een totaal andere sport dan ijshockey. Het ruwe spel dat wij kennen van ijshockey bestaat bij bandy niet. Hou je van hockey, dan is bandy wellicht een inspirerende sport voor in de winter. Wil je meer informatie over de bandy op de IJsbaan Haarlem, surf dan naar www.bandyhaarlem.nl

De geschiedenis van deze bijzonders schaatssport sport kun je onder de foto lezen.

Kinderen spelen bandy op de ijsbaan haarlem

Geschiedenis van het bandy in Nederland

Deze wintersport wordt – in principe – gespeeld op een grote ijsvloer, met 2 teams van 11 personen, een bal en sticks (geen puck). Het veld is 90 tot 110 meter in de lengte, en 45 tot 65 meter breed. De sport wordt vooral gespeeld in het noorden van Europa en is populair in Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland. De 28 landen waar deze schaatssport wordt gespeeld zijn verenigd in de Federation of International Bandy, waarin ook Nederland zit.

In Engeland werd deze winterse vorm van hockey al in de zeventiende eeuw gespeeld. Dit hockeyspel vond oorspronkelijk plaats op harde stranden of ijsvlakten. Later deed ook veldhockey zijn intrede. De regels en het aantal spelers van het spel varieerden enorm. In december 1890 bracht Pim Mulier, de vader van de voetbalsport in Nederland, een bezoek aan Engeland en zag hier sporters het bandyspel beoefenen. Enthousiast kwam hij terug in zijn woonplaats Haarlem en introduceerde hier de sport hier tijdens de lange, barre winter van 1890-1891. De naam van deze sport vind je bijvoorbeeld nog terug Amsterdamsche Hockey & Bandy Club, die in 1892 is opgericht.

Afbeelding afkomstig uit de Beeldbank van het Noord-Hollands Archief, Haarlem | De foto is gepubliceerd in de Panorama van 14-03-1917.