Toelichting nieuwe COVID-19 maatregelen op de IJsbaan Haarlem met ingang van 29 september

Aanscherping maatregelen
Maandagavond 28 september heeft de rijksoverheid nieuwe, strengere maatregelen aangekondigd om het toenemend aantal besmettingen met corona te beteugelen. De aangescherpte maatregelen gingen op dinsdag 29 september om 18:00 uur in en zijn (ten minste) drie weken van kracht. Een overzicht van de overheidsmaatregelen vind je door op deze link te klikken. De essentie van de maatregelen voor het domein van de sport is drukte en daarmee verspreiding van het virus zoveel als mogelijk te voorkomen door alle activiteiten te stoppen die voor een actieve beoefening van sport niet nodig zijn. In lijn met deze intentie bepaalde de overheid dat kantines op de sportcomplexen gesloten moesten worden. Daarnaast dienen wedstrijden en training zonder publiek plaats te vinden. Ten slotte is het noodzakelijk ouders van sportende kinderen van de sportcomplexen te weren. De KNSB heeft deze algemene maatregelen van de rijksoverheid vertaald naar richtlijnen voor de schaatssport op de Nederlandse ijsbanen. Deze richtlijnen van de KNSB kun je nalezen door op deze link te klikken. Hieronder worden de consequenties toegelicht van de maatregelen voor de IJsbaan Haarlem.

Maartens Café-Restaurant gesloten
Als gevolg van de maatregelen dat sportkantines gesloten moeten blijven, heeft Maarten Dam zijn café-restaurant op de IJsbaan Haarlem gesloten. Je kunt de komende drie weken dan ook geen kop koffie voor of na de training meer drinken in Maartens Café.

Ouders/begeleiders van kinderen op schaatsles hoeven geen starttijd te reserveren ***
Ouders/begeleiders van kinderen die les krijgen van Kras Sport of een ijsclub hoeven geen starttijd te reserveren voor de kinderen.

Toegang ouders tot het complex ***
Eén ouder per huishouden van kinderen tot en met 12 jaar heeft toegang tot het complex om de kinderen te helpen bij het aantrekken van de schaatsen. De ouders mogen langs de omloop van de 400meterbaan- behalve het gedeelte voor de gebouwen – of rond de 30x60meterbaan wachten, rekening houdend met de 1,5 meter maatregel tot elkaar en de sporters op het complex.

*** Deze maatregelen hebben alleen betrekking op de publieksuren van de IJsbaan Haarlem. De Baanvereniging/Baancommissie en andere ijsclubs buiten de publieksuren kunnen andere maatregelen hebben opgenomen in hun protocol.

Georganiseerde schaatssport
De aanscherping van de maatregelen heeft – vanzelfsprekend – gevolgen voor de georganiseerde schaatssport op de IJsbaan Haarlem, waaronder het jeugdschaatsen op zaterdagochtend en de wedstrijden op zaterdag-, zondag- en maandagavond. Deze activiteiten, net als de trainingen en lessen van de ijs- en schaatsclubs, vinden plaats onder verantwoordelijkheid van de Baanvereniging Haarlem (BVH). Op de website van de Baancommissie Haarlem kun je het meest actuele corona-protocol vinden voor de georganiseerde schaatssport in Haarlem. Het is mogelijk dat de maatregelen van de ijsclubs ‘strenger’ zijn dan die van de IJsbaan Haarlem om verantwoord sporten mogelijk te maken en social distance te kunnen garanderen.

Mondkapjes
Naar aanleiding van de adviezen van de rijksoverheid over het dragen mondkapjes adviseert de IJsbaan Haarlem met klem bij het betreden van het complex en langs de ijsbaan (de omloop) een mondkapje te dragen. Doe dit voor elkaar!