Schaatsen is een fantastische sport voor (bijna) iedereen én voor alle leeftijden. Of je je nu een beginner bent of een ervaren schaatser: let altijd op jouw veiligheid en die van anderen. Je staat nu eenmaal op glad ijs én op scherpe ijzers. Hieronder staan 9 tips die helpen om veilig te schaatsen en de kans op blessures of letsel te verkleinen

Negen veiligheidstips

1. Schaats niet tegen de schaatsrichting in. De goede schaatsrichting is tegen de wijzers van de klok in (links om).
2. Geef snellere schaatsers ruim baan aan de binnenzijde van de 400meterbaan.
3. Als iemand tegen je roept “hoger op”. Doe dan gewoon een stapje naar rechts, zodat de snellere rijder je kan passeren aan de binnenzijde (jouw linkerzijde).
4. Blijf niet stil staan in de bochten, ook niet langs de boarding. Als iemand in de bocht valt, dan glijdt hij of zij meestal naar de buitenzijde. Je wilt dan niet in zijn/haar weg staan.
5. Draag altijd handschoenen (bescherming van je handen). Het dragen van handschoenen is verplicht op de IJsbaan Haarlem. Draag bij voorkeur handschoenen gemaakt van snijvaste materialen.
6. Schaats niet met blote armen in een T-shirtje. Hou je zelf warm en draag kleding die armen en benen volledig bedekt, ook voor jouw veiligheid: het ijsoppervlak van een ijsbaan kan nu eenmaal ruw zijn.
7. Schaats nooit met blote enkels. Je ziet dat veel ervaren schaatsers wel doen. Dat is niet stoer en eigenlijk zelfs dom! Draag altijd sokken of – bij voorkeur – snijvaste enkelbeschermers. De kans dat je je zelf met een ijzer van je schaats snijdt in jouw enkel is namelijk best groot, weten wij uit ervaring.
8. Draag altijd een muts. Heb je een fiets- of skihelm? Zet die op!! Gebruik bij voorkeur een schaatshelm. Dit zijn door de ISU goedgekeurde helmen. Deze zijn verkrijgbaar onder meer verkrijgbaar in de schaatswinkel op de ijsbaan).
9. Waarschuw anderen als je iemand ziet vallen (roep en geef een signaal door je armen op te steken). 
10. Hou je aan het baanreglement, dat maakt schaatsen voor iedereen veiliger.

Flyer over beschermingsmaterialen en veiligheid

De IJsbaan Haarlem heeft een flyer gemaakt met adviezen op het gebied van veiligheid en beschermingsmaterialen. Deze flyer is verkrijgbaar bij de ijsbaan. Ook kun je de flyer downloaden als PDF door op onderstaande knop te klikken.


Denk nou niet: “Al die adviezen voor veilig schaatsen gelden niet voor mij, omdat ik nooit val”. Het grootste risico zijn andere schaatsers die vallen en jou in hun val kunnen meeslepen. Vandaar de helm, vandaar de handschoenen…

Veel plezier op het ijs. Schaatsen is leuk, gezellig en je verbetert jouw conditie er mee, maar denk altijd aan je veiligheid en die van anderen. Schaats veilig!!!

Versie: 3.2 april 2024