Het schaatsseizoen 2020-2021 zit er op

Zondagavond 28 maart zijn de koelmachines van de 400meterbaan uitgezet. Het schaatsseizoen 2020-2021 zit er op voor de langebaanschaatsers. Het was een enerverend en uitzonderlijk jaar als gevolg van alle maatregelen om verspreiding van het COVID-19-virus zo veel als mogelijk te voorkomen.

Dit seizoen was het voor schaatsers verplicht om een starttijd te boeken. Met dit reserveringssysteem kon de IJsbaan Haarlem het maximale aantal schaatsers per uur binnen de toegestane grenzen houden en bovendien wachtrijen bij de kassa voorkomen. Voorafgaande aan het seizoen heeft de ijsbaan stevig geïnvesteerd in duidelijk zichtbare signalering van de verplichte looproutes op de baan en banieren met oproepen om de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Daarnaast is aan de westzijde van de 400meterbaan (spoorzijde) een nieuwe boarding geplaatst met extra openingen om het ijs te betreden. Dit gaf ruime mogelijkheden om bij het aan- of uittrekken van de schaatsen de anderhalve meter afstand tot andere schaatsers te kunnen garanderen.

Tot de kerstvakantie waren per uur maximaal 250 schaatsers welkom. Met ingang van de kerstvakantie is dit aantal naar beneden bijgesteld tot 100 schaatsers gelijktijdig in het complex. Voor vele schaatsers betekende dit dat het soms lastig was om een starttijd te boeken. De invoering van de avondklok betekende dat er ’s avond nog minder startplekken beschikbaar waren.

De andere kant van het verhaal is, dat de IJsbaan het gehele seizoen als buitensportlocatie geopend is geweest en er naast de georganiseerde sport en de schaatslessen van Kras Sport ruim 88.000 schaatsers via het reserveringssysteem starttijden hebben kunnen boeken. Daar zijn wij voor de schaatsers buitengewoon verheugd over. Wij hebben bovendien geen berichten gehoord dat er op de ijsbaan besmettingen hebben plaatsgevonden. Wij hopen dat iedereen ondanks dat het soms lastig was een geschikte starttijd te vinden, toch aan zijn trekken is gekomen op het mooie Haarlemse ijs.

Wij danken iedereen die afgelopen winter heeft geschaatst voor het vertrouwen. Samen – de schaatsers en de organisatie van de ijsbaan – zijn wij er in geslaagd de ijsbaan open te houden.

Op zaterdag 25 september gaat de ijsbaan open voor het seizoen 2021-2022.

De medewerkers van de ijsbaan wensen jullie allen een mooie zomer toe. Blijf gezond!