Schaatsen is geschikt voor (bijna) iedereen en voor alle leeftijden. Of je nu je nu een beginner bent of een ervaren schaatser: let altijd op jouw veiligheid en die van anderen. Je staat nu eenmaal op glad ijs én op scherpe ijzers.

Een aantal tips en adviezen om schaatsen veilig(er) te maken en te houden en blessures te vermijden:

1. Schaats niet tegen de schaatsrichting in. De goede schaatsrichting is tegen de wijzers van de klok in (links om).
2. Hou aan de binnenzijde van de baan ruimte vrij voor snellere schaatsers.
3. Als iemand tegen je roept “hoger op”. Doe dan gewoon een stapje naar rechts, zodat de snellere rijder je kan passeren aan de binnenzijde (jouw linkerzijde).
4. Blijf niet stil staan in de bochten, ook niet langs de boarding. Als iemand in de bocht valt, dan glijdt hij of zij meestal naar de buitenzijde. Je wilt dan niet in zijn/haar weg staan.
5. Draag altijd handschoenen (bescherming van je handen). Het dragen van handschoenen is verplicht op de IJsbaan Haarlem. Draag bij voorkeur handschoenen gemaakt van snijvaste materialen.
6. Schaats niet met blote armen in een T-shirtje. Hou je zelf warm en draag kleding die armen en benen volledig bedekt, ook voor jouw veiligheid.
7 Schaats nooit met blote enkels. Je ziet dat veel ervaren schaatsers wel doen. Dat is niet stoer en zelfs dom! Draag altijd sokken en bij voorkeur snijvaste enkelbeschermers.
8. Draag altijd een muts. Heb je een helm: zet die op!! Gebruik bij voorkeur een schaatshelm (shorttrack helm of een door de ISU goedgekeurde helm).
9. Waarschuw anderen als je iemand ziet vallen (roep en geef een signaal door je armen op te steken). 

De IJsbaan Haarlem heeft een flyer gemaakt met adviezen op het gebied van veiligheid en beschermingsmaterialen. Deze flyer is verkrijgbaar bij de ijsbaan. Ook kun je de flyer downloaden als PDF door op onderstaande knop te klikken

Denk nou niet: “Al die adviezen gelden niet voor mij, omdat ik nooit val”. Het grootste risico zijn andere schaatsers die vallen en jou in hun val kunnen meeslepen. Vandaar de helm, vandaar de handschoenen…

Veel plezier op het ijs. Schaatsen is leuk, gezellig en je verbetert jouw conditie er mee, maar denk altijd aan je veiligheid en die van anderen.

Versie: 14 april 2021